Dervendi
close
Visitors

Rekllama e juaj

Në qoftë se dëshironi të rekllamoni shërbimet tuaja?
Apo dëshironi të informoni për faqen tuaj private ?
Atëher këtu jeni në vendin e saktë!

This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

Top Panel
Kliko
Top Panel

Emri:

Mesazhi:

Nė Chat janė!

0 utilisateur [Dervendi]

  There are no open chess challenges.
  Kondovė PDF Print E-mail
  Written by Administratori   
  Image

  KONDOVA

  Ky katund gjendet në verilindje të Dërvendit ,reth 4 km largë lagjes së parë të Shkupit .Në vitin 1994 numëronte 2,903 banorë .Është fshat shumënacional,por pjesa më e madhe janë shqiptarë :2682 shqiptarë ,23 maqedonasë ,12 turqi 78 romë 1 serb e 99 të tjerë .

           Emri i këtij fshati të Dërvendit vjen nga emri personal Kondo,emër ky që ishte në përdorim të shpeshtë te shqiptarëtdhe prapashtesës –ovo (ovo).Duke mos u kënaqur vetëm me kaq ,në një shkrim lexuam se :”emri i këtij ojkonimi ,vjen nga emërtimi i banorëve të Kondovës “kondovali”,ndoshta edhe nga trajta e vjetër Konduli(Konauli).FjalaKonauli e ka kupitimin e fhatrave të pa tokë ,që punonin në pronat feudale.

           Sa i përket popullatës ,konstatuam se këta e kanë prejardhjen nga fisi Nicaj dhe fisit Shalë me përkatësi fetare muslimane .Filozofi grek Luci Seneka thotë :Kondovija (kondovia) haset në Maqedoni e fillon nga Draçja (fushë).Sipas rrëfimeve të pleqve ,thuhet se këtu ekziston varri i Hasanit  i vitit 1210 ,ndoshta i të parit të tyre.Në  gurin e varit është shkruar një mbishkrim me alfabet arabo-turk.Nga kjo del se shqiptarët kanë gjalluar që nga fillimi i shekullit XIII,e ndoshta edhe më herët .Emri Hasan del i vitit 970.Në baze të një studimi religjioz trajta Kondovia=”ipeshkvija shqiptare”.Filozofi grek Seneka qysh në vitin 319 e shënon emrin e këtij fshati :Kondovija është grykë kodrinore që gjendet në Maqedoni e fillon nga Draçja .

   
  < Prev   Next >